Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2011


Μετά την διακοπή του ποδοσφαιρικού αγώνα Εργοτέλη Παναθηναϊκού ...για ένα πανό, μία νέα απόφαση λογοκρισίας έρχεται να επιβεβαιώσει την δραματική συρρίκνωση των δικαιωμάτων και της ελευθερίας του λόγου στην περίοδο που διανύουμε. Ο λόγος αυτή τη φορά για το τηλεοπτικό σποτ συνολικής διάρκειας 25 δευτερολέπτων που σκηνοθέτησε ο Γιώργος Ζώης (σκηνοθέτης του πολυβραβευμένου "Casus Belli"), εμπνεόμενος από το κεντρικό θέμα της 3ης Μπιενάλε της Αθήνας, «Μονόδρομος». Με απόφαση της η ΕΡΤ απαγόρευσε την προβολή από τις συχνότητες της του spot, λογοκρίνοντας προληπτικά το περιεχόμενό του, προκειμένου …«να προτατεύσει τους τηλεθεατές». Να σημειωθεί ότι η ΕΡΤ είναι ο μεγάλος χορηγός της διοργάνωσης αυτής....τα προϊόντα της οποίας όμως λογοκρίνει.

Σε επικοινωνία που είχε η ιστοσελίδα sevenart.gr με το τμήμα χορηγών της ΕΡΤ αναφέρθηκε ότι το spot του Γιώργου Ζώη παραβιάζει το νόμο 1730 / 1987 (που καθορίζει τα της ΕΡΤ), καθώς και το ΠΔ 109 / 2010 (περί οπτικοακουστικών υπηρεσιών και της τηλεοπτικής διαφήμισης).

Ακολουθεί το απαγορευμένο τηλεοπτικό spot της Μπιενάλε καθώς και ένα σύντομο σχόλιο για το concept του δημιουργού Γιώργου Ζώη.

Το σποτ αποτελείται από έξι στατικά κάδρα μιας βίαιης επιταχυνόμενης καθημερινότητας σε επιβραδυνόμενη κίνηση. Δεν κρίνουμε τις δράσεις που συμβαίνουν ως ηθικές ή ανήθικες αλλά ως αναπόφευκτες πράξεις που συμβαίνουν προς μια μονόδρομη κατεύθυνση. Γιώργος Ζώης

Monodrome (25’’)

Σκηνοθεσία: Γιώργος Ζώης
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Νικόλας Ποττάκης
Camera Weisscam: Ντάνιελ Πετσαλίδης
Μοντάζ / Μιξάζ / Special FX: Τόλης Ρούσσας
Sound Design: Γιώργος Μικρογιαννάκης
Μουσική: Yianneis “The Sketch” (N. Zades - L. Filippou)
Διεύθυνση Παραγωγής: Σάββας Χατζηπαυλίδης
Post Production House: ABL
Δημιουργική Ομάδα: Νίκος Πεχλιβανίδης, Στέλλα Κουρέλη, Νίκος Κολιγιάννης, The Syndicate
Παραγωγός: Πάκο Καράμπαμπας, Αμάντα Λιβανού
Παραγωγή: Top Cut



Στο παρακάτω link μπορείτε να δείτε το σποτάκι

http://www.youtube.com/watch?v=7s2_p8A3NHo&feature=player_embedded

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου