Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2012

Διαδικτυακό μπλακ άουτ ενάντια στους ψηφιακούς δεσμοφύλακες



Mε το πρόσχημα της προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας ανοίγει ο δρόμος για την λογοκρισία στο διαδίκτυο

Του Δημήτρη Γκιβίση

Ξεπέρασε ακόμα και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις το διαδικτυακό μπλακ άουτ της Τετάρτης, αφού περισσότερες από 7.000 ιστοσελίδες στις ΗΠΑ έκλεισαν ως ένδειξη διαμαρτυρίας για δύο προτεινόμενα νομοσχέδια που η συζήτησή τους ξεκίνησε την Τετάρτη στο Κογκρέσο και που πολλοί θεωρούν ότι θα βλάψουν σοβαρά το ελεύθερο και ανοιχτό διαδίκτυο. Σύμφωνα με τους εισηγητές τους, το «Stop Online Piracy Act» και το «Protect IP Act», που υποστηρίζονται από στελέχη των Ρεπουμπλικάνων και των Δημοκρατικών, έχουν ως στόχο την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων και τον περιορισμό του «πειρατικού» υλικού, και παράλληλα προσπαθούν να σώσουν τις θέσεις εργασίας των εργαζομένων που εξαρτώνται από τη βιομηχανία του θεάματος. Ωστόσο, είναι προφανές, ότι το πρωταρχικό ενδιαφέρον για την επιβολή της συγκεκριμένης νομοθεσίας δεν είναι το αν πληρώνονται οι μουσικοί και ηθοποιοί --που στην πραγματικότητα, συνήθως, τους καταβάλλονται όσο το δυνατόν λιγότερα--, αλλά η αύξηση των εταιρικών κερδών.

Ακτιβιστές του κυβερνοχώρου θεωρούν ότι με το πρόσχημα της προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας ανοίγει ο δρόμος για την λογοκρισία στο διαδίκτυο, και ότι τα νομοσχέδια αποτελούν προοίμιο μιας μελλοντικής εφιαλτικής κοινωνίας. Παράλληλα επισημαίνουν, ότι αν «περάσουν» την Τρίτη από την Γερουσία, θα δοθεί η εξουσία στην αμερικανική κυβέρνηση, αλλά και σε ιδιωτικούς φορείς, για τη δημιουργία μαύρων λιστών, κάτι που θα οδηγήσει στην εξαφάνιση πολλών ιστοσελίδων από τις μηχανές αναζήτησης και στο κλείσιμο όσων θεωρούνται ως «επικίνδυνες», τακτική που σήμερα συναντάμε στα καθεστώτα-εχθρούς του διαδικτύου, όπως η Λευκορωσία, η Κίνα, το Ιράν, κλπ. Επίσης, ορατός είναι ο κίνδυνος τα δύο νομοσχέδια να λειτουργήσουν πιλοτικά και για τον υπόλοιπο κόσμο -- πρόσφατα, άλλωστε, ψηφίστηκε στην Ισπανία ο παρόμοιος νόμος Sinde, ενώ ήδη, μετά την ευρωπαϊκή οδηγία διατήρησης δεδομένων που ψηφίστηκε βιαστικά στον απόηχο των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Λονδίνο, πολλές χώρες έχουν ενσωματώσει στο εθνικό τους δίκαιο νόμους ελέγχου της ελεύθερης πρόσβασης, με δικαιολογία την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας. Παράλληλα, προ των πυλών βρίσκεται και η ACTA, η διακρατική συμφωνία που στοχεύει στην αντιμετώπιση της «πλαστογραφίας» και αφορά τις χώρες της Ε.Ε. και δέκα ακόμα χώρες από τον υπόλοιπο κόσμο.

Να σημειωθεί, ότι στα επίμαχα νομοσχέδια αντιτίθενται πολλές μεγάλες εταιρείες, όπως η Apple και η Microsoft, ενώ στην ίδια γραμμή κινούνται και οι δημιουργοί του Google, του Facebook, του Yahoo και του Twitter, που με επιστολή τους πριν λίγο καιρό εξέφρασαν την αντίθεσή τους, αφού θεωρούν ότι έτσι θα καταπνιγεί η καινοτομία, που αποτελεί το σήμα κατατεθέν του ελεύθερου, ανοικτού ίντερνετ.  Όσο για τον Ομπάμα, φαίνεται ότι κάτω από το κύμα αντιδράσεων που δημιουργήθηκαν, δεν θα στηρίξει τα νομοσχέδια, ενώ τις τελευταίες ώρες ακούγεται ότι και πολλά μέλη του κογκρέσου διαφοροποιούνται. Ωστόσο, η προσπάθεια της παγκόσμιας κοινωνίας των πολιτών να διαφυλάξει η ίδια τα ψηφιακά δικαιώματα συνεχίζεται. Γιατί, όπως εύστοχα έγραφε την Τετάρτη η κεντρική σελίδα της Wikipedia, «φανταστείτε έναν κόσμο χωρίς ελεύθερη γνώση».

* Η συζήτηση των νομοσχεδίων αναβλήθηκε κάτω από τις αντιδράσεις που δημιουργήθηκαν, αλλά όταν γραφόταν το κείμενο αυτό δεν είχε γίνει γνωστό.

Πηγή: Red Notebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου