Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012



του  Αχιλλέα Πατσούκα


Αν και το αυτονόητο ποτέ δεν πρέπει να αποτελεί είδηση, δυστυχώς στην Ελλάδα εδώ και πολλά χρόνια μόνον το αυτονόητο αποτελεί. Αισθάνομαι την βαθιά ανάγκη να ευχαριστήσω –ξέρω πως αυτό δεν θα του αρέσει- τον κ. Ντίνο Χριστιανόπουλο για την απόφαση του να «τρίψει στα μούτρα» της επιτροπής του Υπουργείου Πολιτισμού το Μεγάλο Βραβείο των Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνίας για το σύνολο του έργου του, μαζί με τα χρήματα που αυτό το συνοδεύει. Με την αντρίκια στάση του κατόρθωσε να προσφέρει πνευματική χαρά και ανάταση σε πολύ κόσμο,  αποδεικνύοντας  στην πράξη και όχι με εύκολα λόγια, πως ευτυχώς υπάρχουν ακόμα άνθρωποι από τον πνευματικό χώρο αυτής της χώρας που αρνούνται σθεναρά να μετατραπούν σε γιουσουφάκια της εκάστοτε εξουσίας. Η προχθεσινή του στάση αποκτά ακόμα μεγαλύτερη βαρύτητα καθώς αυτά που έγραψε στην επιστολή του προς το Υπουργείο Πολιτισμού, με την οποία αρνήθηκε το βραβείο, τα υποστηρίζει με συνέπεια από το 1991, αλλά κυρίως μέσα από το έργο του και τον τρόπο ζωής του. Αλήθεια, πόσες περιπτώσεις «μεγάλων» ελλήνων καλλιτεχνών (συνθέτες, τραγουδοποιοί, σκηνοθέτες, ηθοποιοί κα)  γνωρίζουμε οι οποίοι ενώ μέσα από το έργο τους, αλλά και τις συνεντεύξεις τους, παριστάνουν τους αριστερούς και τους τιμητές μας, όταν έρχεται η κατάλληλη ώρα μεταμορφώνονται όπως και οι χαμελαίοντες, αποκτώντας άλλοτε μπλε και άλλοτε πράσινο χρώμα, με απώτερο φυσικά στόχο να λάβουν κρατικές επιχορηγήσεις για ταινίες, μουσικές ή θεατρικές παραστάσεις ακόμα και δικά τους θέατρα;

Από τα βέλη του κ. Ν. Χριστιανόπουλου ορθώς δεν ξέφυγε ούτε το σινάφι μου. Ως πότε άραγε θα περιμένουμε να μάθουμε τα ονόματα των «συναδέλφων μας» που αμείβονται από μυστικά κρατικά κονδύλια και ως πότε η ΕΣΗΕΑ θα κάνει την πάπια για τις περιπτώσεις εκείνων των δημοσιογράφων που λαμβάνουν χρήματα από γραφεία τύπου υπουργείων και δημόσιων οργανισμών χωρίς ουδέποτε να έχουν πατήσει το πόδι τους, την στιγμή που χιλιάδες συνάδελφοί μας είναι χωρίς δουλειά. 

Εκτός από τους δημοσιογράφους και τους καλλιτέχνες ο κ. Ντίνος Χριστιανόπουλος ξεγύμνωσε αριστοτεχνικά και περιπτώσεις γνωστών στελεχών της αριστεράς τα οποία ξεκίνησαν ως εκκολαπτόμενοι Τσε Γκεβάρα με υπέροχα λόγια και στην κατέληξαν είτε στο ΠΑΣΟΚ είτε στον προθάλαμο του, με αποτέλεσμα μέχρι σήμερα ο περισσότερος κόσμος να έχει ταυτίσει την αριστερά με τις λυπηρές αυτές περιπτώσεις. Με την κοινωνική και πολιτιστική κρίση να είναι πολύ πιο επικίνδυνες από την οικονομική, ελπίζω το δώρο που μας έκανε ο κ. Ντίνος Χριστιανόπουλος να βρει μιμητές.

Πηγή : protagon.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου