Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2012

«Anonymous»: Ποιοί είναι και σε τι αποσκοπούν;



 Πηγή : TVXS

    Η επίθεση των «Anonymous» στην ιστοσελίδα του υπ. Δικαιοσύνης τα ξημερώματα της Παρασκευής έχει εγείρει για ακόμα μία φορά ερωτήματα σχετικά με την ταυτότητα του εν λόγω διαδικτυακού κινήματος και τους σκοπούς της δράσης του διεθνώς. Ποιο είναι το προφίλ των μελών του και ποιοι οι στόχοι των αλλεπάλληλων επιθέσεών του σε ιστοσελίδες κυβερνήσεων, επίσημων φορέων, μεγάλων επιχειρήσεων και δημοφιλών προσώπων;
    

Η γέννηση του κινήματος των «χακτιβιστών»

Ο πυρήνας των Anonymous φαίνεται πως σχηματίστηκε από μέλη του φόρουμ του site 4chan.org το 2003. Το κίνημα πήρε το όνομά του, σύμφωνα με πληροφορίες, από τη δυνατότητα που παρέχει το διαδίκτυο στους χρήστες να δημοσιοποιούν πληροφορίες ή προσωπικά σχόλια χωρίς να υποχρεούνται να αποκαλύψουν την ταυτότητά τους.

Στόχος των Anonymous ορίστηκε από τότε η διαδικτυακή ακτιβιστική δράση. Ειδικότερα, ως προτεραιότητά τους έχει τεθεί η ελεύθερη διακίνηση πληροφοριών μέσω ίντερνετ, δεδομένου ότι, όπως οι ίδιοι επισημαίνουν, η ενημέρωση που παρέχουν οι κυβερνήσεις, οι μεγάλες επιχειρήσεις και τα ΜΜΕ είναι στην πλειονότητα των περιπτώσεων κατευθυνόμενη και εξυπηρετεί συγκεκριμένα συμφέροντα. Αξιοποιώντας το ίντερνετ λοιπόν, υποστηρίζουν οι Anonymous, δίνεται η δυνατότητα στους πολίτες να έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες που αποκρύπτουν άλλοι φορείς.

Παράλληλα, το εν λόγω κίνημα διοργανώνει και διαδηλώσεις υπέρ της ελεύθερης πληροφόρησης και κατά των «φραγμών» που την παρεμποδίζουν.


«Είμαστε οι Anonymous. Είμαστε πολυάριθμοι. Δεν συγχωρούμε. Δεν ξεχνάμε. Να μας αναμένετε», επισημαίνουν μέλη στα μηνύματά τους.

Στο παρακάτω βίντεο, το οποίο αποτελεί μέρος ντοκιμαντέρ που γυρίστηκε πρόσφατα για τους Anonymous με τον τίτλο "We Are Legion" σε σκηνοθεσία Brian Knappenberger, επισημαίνονται οι βασικοί στόχοι του κινήματος:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου