Πηγή : eco news gr
Μια μικρή βρετανική εταιρεία παρήγαγε τα πρώτα λίτρα βενζίνης από καθαρό αέρα, εφαρμόζοντας μια επαναστατική τεχνολογία που υπόσχεται να λύσει δια παντός το ενεργειακό πρόβλημα, αλλά και να συμβάλλει στην αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής αφαιρώντας διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα.
Η εταιρεία Air Fuel Synthesis, που εδρεύει στην πόλη Stockton-on-Tees της βορειοανατολικής Αγγλίας, έχει παράξει πέντε λίτρα βενζίνης από τον Αύγουστο σε ένα μικρό διυλιστήριο που παράγει υδρογονάνθρακες από διοξείδιο του άνθρακα και υδρατμούς.
Η εταιρεία ευελπιστεί ότι εντός της επόμενης διετίας θα κατασκευάσει ένα μεγαλύτερο διυλιστήριο που θα παράγει ένα τόνο πετρελαίου την ημέρα. Φιλοδοξεί επίσης να αναπτύξει ένα “πράσινο” καύσιμο αεροσκαφών προκειμένου να κάνει πιο οικολογικές τις αερομεταφορές.
Παρότι η μέθοδος βρίσκεται στα πρώτα στάδια ανάπτυξης και απαιτεί ηλεκτρισμό από εθνικό δίκτυο για να λειτουργήσει, η εταιρεία εκτιμά ότι σύντομα θα μπορέσει να εκμεταλλευτεί ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές όπως αιολικά και υδροηλεκτρικά.
“Πήραμε διοξείδιο του άνθρακα από τον αέρα και υδρογόνο από το νερό και τα μετατρέψαμε σε υδρογονάνθρακες” δήλωσε ο Πήτερ Χάρισον διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας σε συνέδριο του Ινστιτούτου Μηχανολόγων Μηχανικών της Βρετανίας στο Λονδίνο.
Ο Χάρισον λέει ότι το καύσιμο που παράγει η Air Fuel Synthesis μυρίζει όπως το πετρέλαιο αλλά είναι πιο καθαρό και διάφανο από το ορυκτό καύσιμο, δεν περιέχει τα πρόσθετα και τα μικροσωματίδιά του, ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί στους συμβατικούς κινητήρες εσωτερικής καύσης.
Τονίζει δε ότι η βενζίνη από αέρα δεν απαιτεί καμία αλλαγή στις υφιστάμενες υποδομές των μεταφορών, ενώ δεν είναι αναγκαία καμία μετατροπή στα αυτοκίνητα, όπως τοποθέτηση έξτρα μπαταριών, προσθήκη ειδικών κυψελών καυσίμου ή ντεπόζιτου υδρογόνου.
Κατ’ αρχάς, η εταιρεία σκοπεύει να παράξει βενζίνη η οποία θα μπορεί να αναμειχθεί με το συμβατικό καύσιμο, ενώ η διύλιση μεγάλης κλίμακας τοποθετείται σε ορίζοντα 15ετίας.
Όπως λέει η Χάρισον, η τεχνολογία που αναπτύσσουν είναι ιδανική για απομακρυσμένες κοινότητεςπου έχουν άφθονη ανανεώσιμη ενέργεια (ήλιο, αέρα, κυματική ενέργεια κλπ), αλλά δεν μπορούν να την αποθηκεύσουν.
Προς το παρόν, στόχος είναι η ανάπτυξη μεθόδων φθηνής απόσπασης του διοξειδίου του άνθρακα από τον αέρα η οποία αυτή τη στιγμή κοστίζει 500 Ευρώ ανά τόνο CO2.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου