Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2012

Παίρνουν την περιουσία των πανεπιστημίων

Τους πήραν τα αποθεματικά, τώρα τους παίρνουν και την περιουσία! Η μνημονιακή κυβέρνηση ετοιμάζεται για μια ακόμα ληστρική επιδρομή κατά της ανώτατης εκπαίδευσης. Όπως αποκάλυψε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Θεανώ Φωτίου, σε νομοσχέδιο εκποίησης της δημόσιας περιουσίας, του υπουργείου Ανάπτυξης, υπάρχουν ρυθμίσεις βάσει των οποίων η ακίνητη περιουσία των πανεπιστημίων περνάει ετσιθελικά και χωρίς κανένα αντάλλαγμα στο διαβόητο Ταμείο Αξιοποίησης της Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ)!
Συγκεκριμένα στο άρθρο 5Α του σχεδίου νόμου αναφέρεται ότι «στο Ταμείο μεταβιβάζονται και περιέρχονται χωρίς αντάλλαγμα, κυριότητα ή άλλα εμπράγματα δικαιώματα ή ενοχικά δικαιώματα επί ακινήτων που χρησιμοποιούνται ή προορίζονται για τη στέγαση υπηρεσιών του Δημοσίου, ΝΠΔΔ ή δημόσιων επιχειρήσεων των οποίων το μετοχικό κεφάλαιο ανήκει εξ ολοκλήρου, άμεσα ή έμμεσα, στο Δημόσιο ή σε ΝΠΔΔ». Όπως όλοι γνωρίζουμε, τα Πανεπιστήμια είναι Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου.


Έφριξε η πανεπιστημιακή κοινότητα, όταν πληροφορήθηκε τη συγκεκριμένη ρύθμιση. Ο προεδρεύων της Συνόδου των Πρυτάνεων, πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών, Κ. Παναγιωτάκης, έσπευσε αμέσως να ζητήσει εξηγήσεις από τον υπουργό Παιδείας, Κ. Αρβανιτόπουλο, απαιτώντας να αποσυρθεί η ρύθμιση.

Ανεπισήμως, ο υπουργός Παιδείας δηλώνει ότι δεν θα συναινέσει σε τέτοια ρύθμιση, όμως δημόσια τοποθέτηση απέφυγε να κάνει, γεγονός που επιτείνει την ανησυχία της πανεπιστημιακής κοινότητας, καθώς πολλάκις έχει ακούσει υποσχέσεις και άλλες τόσες φορές έχει διαψευστεί οικτρά.

Η ρύθμιση σημαίνει ότι η ακίνητη περιουσία των ιδρυμάτων, μεγάλο μέρος της οποίας είναι κληροδοτήματα, φεύγει από τα χέρια των νόμιμων ιδιοκτητών της και περνάει σε ένα Ταμείο, ο ρόλος του οποίου είναι σαφώς προσδιορισμένος: Η εκποίηση. Για να σκεφτούμε το μέγεθος αυτής της σκανδαλώδους ρύθμισης, πρέπει να επισημάνουμε ότι σειρά ιστορικών κτηρίων της πόλης, το ίδιο το συγκρότημα του Πολυτεχνείου, αποτελούν μέρος της περιουσίας των ιδρυμάτων από κληροδοτήματα. Προσοχή, πρόκειται για τα σύμβολα της πόλης. Τι θα γίνουν τα κτήρια αυτά, υπό το διαβόητο Ταμείο; Και θα κληθούν οι νόμιμοι ιδιοκτήτες τους, δηλαδή τα πανεπιστημιακά ιδρύματα, να τα νοικιάσουν, αν δεν ευοδωθούν άλλοι σχεδιασμοί;

Η ρύθμιση αυτή είναι αδιανόητη, δήλωσε η αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Αγγελική Δημητρακοπούλου. Αποτελεί ευθεία επίθεση σε έναν από τους βασικότερους θεσμούς.

Για πρωτοφανή επίθεση μιλάει και ο προεδρεύων της Συνόδου των πρυτάνεων και ζητάει από τον υπουργό Παιδείας να δεσμευτεί επίσημα ότι δεν θα προχωρήσει τέτοιου είδους ρύθμιση στη Βουλή. Το προεδρείο της Συνόδου των πρυτάνεων θα συναντηθεί σήμερα με τον Κ. Αρβανιτόπουλο, ενώ το Σάββατο θα υπάρξει έκτακτη Σύνοδος των Πρυτάνεων. Επίσης, το θέμα εξετάζεται και νομικά, από τους νομικούς συμβούλους των πανεπιστημίων.

Από την πλευρά τους, τα προεδρεία των Ομοσπονδιών της ανώτατης εκπαίδευσης (ΠΟΣΔΕΠ, ΟΣΕΠ-ΤΕΙ και Έλληνες ερευνητές εξέδωσαν ανακοίνωση με την οποία δηλώνουν κατηγορηματικά αντίθετα τόσο σε μεταβίβαση ίδιας περιουσίας όσο και σε μεταβίβαση της διαχείρισης της περιουσίας αυτής, από τα κατά το Σύνταγμα πλήρως αυτοδιοικούμενα Ακαδημαϊκά Ιδρύματα και από τα Ερευνητικά Κέντρα στο ΤΑΙΠΕΔ.

Ρεπορτάζ της Π. Στεφανάκου 

Πηγή: avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου