Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2011

Ασθενείς και νοσηλευτές σε ένα κοινό αγώνα .

       

        ΑΡΝΟΥΜΑΣΤΕ ΤΗΝ ΚΟΣΤΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΖΩΗΣ

Αντιλαμβανόμαστε το χτύπημα στον τομέα της υγείας ως ένα ακόμη στιγμιότυπο της συνολικότερης πολιτικής που στοχεύει στην υποτίμηση των ζωών μας.

Αλλά και πριν απ'αυτό..
Δεν τρέφουμε αυταπάτες οτι η υγειονομική περίθαλψη ήταν ποτέ πραγματικά προσβάσιμη στο σύνολο της κοινωνίας. Φακελάκια,πελατειακές σχέσεις γιατρών και διοικήσεων με φαρμακοβιομηχανίες,νοσοκομεία προθάλαμοι ιδιωτικών ιατρείων,δυσμενείς συνθήκες νοσηλείας για τους ασθενείς,είναι μόνο κάποια από τα προβλήματα που συνέθεταν κι εξακολουθούν να συνθέτουν το τοπίο στη δημόσια Υγεία.

Η αρχή..
Το ελάχιστο αντίτιμο των 3 ευρώ για τον κάθε προσερχόμενο στα δημόσια νοσοκομεία
-που,έτσι κι αλλιώς έφτανε σε πολύ υψηλότερα ποσά για εξειδικευμένες εξετάσεις κι έιχε ήδη υψώσει περιφράξεις σε κάποιες κοινωνικές ομάδες (μετανάστες ,ανασφάλιστοι, άνεργοι κ.α.), μέσα σε μόλις μερικούς μήνες και συντομότερα απ' ότι προέβλεπαν κι οι πιο υποψιασμένοι ,αυξήθηκε σε 5 ευρώ,χωρίς καν να ισχύουν στην πράξη  απαλλαγές για συγκεκριμένες κατηγορίες ασθενών (π.χ. πάσχοντες από χρόνιες παθήσεις) που είναι και νομικά κατοχυρωμένες.

Και η συνέχεια έπεται..
Το μέλλον φαντάζει ακόμα πιο ζοφερό..Ήδη μεγάλος αριθμός κλινών των νοσοκομείων έχει περάσει στη διάθεση ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών,προωθώντας ακόμα πιο πολύ την εμπορευματοποίηση και φέρνοντας ένα βήμα πιο κοντά την ιδιωτικοποίηση της Υγείας.Η πραγματικότητα που προβλέπεται είναι ο διαχωρισμός των νοσοκομείων ανά τάξη ασθενών. Φτωχοκομεία,δηλαδή,που θα εξυπηρετούν τους περισσευάμενους (ασφαλισμένοι της πρόνοιας,ανασφάλιστοι-που φυσικά ευδοκιμούν μέσα στη μαύρη εργασία-,άνεργοι-που μέσα στη συγκυρία της κρίσης όλο και αυξάνονται-, μετανάστες).
Ως αποτέλεσμα,οι πιέσεις που ασκούνταν μέχρι τώρα, αναφορικά με την ποιότητα των υπηρεσιών που προσέφεραν τα νοσοκομεία, από αυτούς που έχουν οικονομική ή και κοινωνική δύναμη (φακελάκι,πολιτικό βύσμα,προνομιούχα ταμεία), θα πάψουν, μια και αυτοί θα εξυπηρετούνται σε άλλα νοσοκομεία. 'Αμεση συνέπεια θα είναι φυσικά η απόλυτη εξαθλίωση των φτωχοκομείων.
Συμπληρωματικά,η μείωση της κρατικής χρηματοδότησης, οι συγχωνεύσεις και τα κλεισίματα νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας, αλλά και συγχωνεύσεις κλινικών μέσα στα ίδια τα νοσοκομεία, η μείωση προσωπικού,οι περικοπές μισθών αλλά και η εντατικοποίηση της εργασίας και τα εξαντλητικά ωράρια για τους εργαζόμενους στις δομές υγείας,σημαίνουν καταρχήν ξεζούμισμα των εργαζομένων (υποτίμηση της εργασίας τους) και υποβάθμιση  της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Απέναντι σε όλα αυτά...
Δε βλέπουμε άλλη λύση παρά τον κοινό αγώνα εργαζόμενων στο Ε.Σ.Υ. και ασθενών,για τα ζητήματα που αφορούν άμεσα τις ζωές όλων μας.
Απέναντι στις επιθέσεις κράτους κι αφεντικών,επιλέγουμε το συλλογικό, αδιαμεσολάβητο κι αντιιεραρχικό αγώνα για να αντισταθούμε. Μ' αυτούς τους όρους,προβαίνουμε σε μπλοκαρίσματα των εισπρακτικών μηχανισμών με αποκλεισμούς στα ταμεία των νοσοκομείων και προτείνουμε  την κυκλοφορία ανάλογων πρακτικών.


                          ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ
ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΚΑΙ ΙΣΟΤΙΜΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΟΛΩΝ ΣΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ

ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΓΙΑ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ






                                                                                   φοιτητές,φοιτήτριες και μη



   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου