Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2011

Χιλή: Επιστράτευση για την καταστολή του φοιτητικού κινήματος



Chile Carabineros_In_Line.JPG

Μεγαλειώδεις ήταν οι εκπαιδευτικές διαδηλώσεις χθες και σήμερα στη Χιλή προκαλώντας πανικό στην κυβέρνηση. Η απάντηση στα μαζικά επεισόδια ήταν η εξαγγελία έκτακτων νομοθετικών μέτρων για την καταστολή του κινήματος. Εκτός όμως από την ποινική καταστολή ξεχωρίζει η πρωτοβουλία επιστράτευσης της νεολαίας με πρόσχημα ελλείψεις στο στρατό. Μέχρι και σήμερα οι ανάγκες του στρατού καλύπτονταν ουσιαστικά εθελοντικά, αφού ο στρατός μετά από μια περιορισμένη εκπαίδευση διάλεγε όσους "έκρινε ικανούς" (sic) και πρακτικά όποιος δεν ήθελε δεν υπηρετούσε. Τώρα πλέον ο στρατός ισχυρίζεται ότι εξαιτίας του φοιτητικού κινήματος δεν υπάρχουν εθελοντές και πολλοί νέοι θα κληθούν το επόμενο διάστημα υποχρεωτικά να υπηρετήσουν τη στρατιωτική θητεία.
Το μέτρο έχει προκαλέσει κοινωνική αναστάτωση, αφού θεωρήθηκε μέτρο επιπλέον καταστολής του κινήματος. "Η νεολαία έδωσε το παρόν στους δρόμους του αγώνα και συγκρούεται εδώ και τόσους μήνες για δημόσια και δωρεάν παιδεία. Πολεμάει για τα δικαιώματά της σε ένα αξιοπρεπές μέλλον. Η κατατάξη είναι τιμωρία από πλευράς κυβέρνησης για την ανυποχώρητη στάση μας", δήλωσε στη χθεσινή διαδήλωση εκπρόσωπος των φοιτητών.
Η κοινωνία της Χιλής είναι στο πλευρό των φοιτητών κι επικρίνει την κυβέρηση που τη στιγμή που δε δίνει δεκάρα για το αίτημα για δωρεάν εκπαίδευση κόπτεται μονάχα για τη στρατιωτική εκπαίδευση. Συνολικά, το κοινωνικό ρήγμα έχει βαθύνει στη Χιλή και η μάχη της παιδείας έχει λάβει συνολικά χαρακτηριστικά αμφισβήτησης του Προέδρου Σεμπαστιάν Πινέρα και της πολιτικής του κυβερνώντος κόμματος. 
Οι εκπρόσωποι των φοιτητών παρέδωσαν μάλιστα στο Προεδρικό Μέγαρο τα αποτελέσματα του άτυπου δημοψηφίσματος που διοργάνωσαν τις προηγούμενες βδομάδες. Συμμετείχαν 1,5 εκατομμύρια άνθρωποι και το 88,7% ψήφισε υπέρ της δημόσιας, δωρεάν, ελεύθερης και ποιοτικής εκπαίδευσης, που αποτελεί και το βασικό αίτημα των φοιτητών.
Το ναυάγιο των συνομιλιών μεταξύ εκπροσώπων των φοιτητών και κυβέρνησης δείχνει ότι η σύγκρουση θα φτάσει μέχρι τέλους και οι φοιτητές φαίνονται πιο αποφασισμένοι από ποτέ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου