Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2011

ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΕ ΤΗΝ ΑΜΕΡΟΛΗΨΙΑ ΤΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ

Ενορκος «τίναξε» δίκη στον αέρα

Ενορκος σε δίκη για κακουργήματα ζήτησε να κατεβεί από την έδρα, εκφράζοντας αμφιβολίες για την αμεροληψία του δικαστηρίου! Πρωταγωνίστρια του πρωτοφανούς για τα ποινικά μας χρονικά γεγονότος είναι γυναίκα ένορκος σε Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο, που συνεδρίαζε εδώ και ένα χρόνο, και η οποία έκανε δήλωση αποχής καταγγέλλοντας (με αναφορά της διά του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου) μια σειρά από περιστατικά, για να καταδείξει -όπως υποστηρίζει- τους λόγους για τους οποίους «έχω πλέον αμφιβολίες για την αμερόληπτη κρίση τόσο τη δική μου όσο και του δικαστηρίου».

Πρωταγωνίστρια του πρωτοφανούς για τα ποινικά μας χρονικά γεγονότος είναι γυναίκα ένορκος σε Μικτό Ορκωτό ΔικαστήριοΠρωταγωνίστρια του πρωτοφανούς για τα ποινικά μας χρονικά γεγονότος είναι γυναίκα ένορκος σε Μικτό Ορκωτό ΔικαστήριοΜάλιστα, με την αναφορά της αφήνει αιχμές σε βάρος της προέδρου του δικαστηρίου για «καθοδήγηση των ενόρκων», «παρότρυνση για "αποσιώπηση" σοβαρού γεγονότος», ακόμη και για «εκφορά προσωπικών της απόψεων» σε βάρος των κατηγορουμένων.

«Πάμε, παιδιά, να τους δικάσουμε -έχει κανείς σας αμφιβολία ότι είναι αυτοί πίσω από όλα αυτά;», φέρεται να ήταν μια από τις επαναλαμβανόμενες εκφράσεις της προέδρου στις κλειστές συσκέψεις δικαστών και ενόρκων, όπως τουλάχιστον την αποδίδει στην αναφορά της η ένορκος, οδοντίατρος στο επάγγελμα.

Η απίστευτη αυτή εξέλιξη είχε σαν αποτέλεσμα να τιναχθεί η διαδικασία ενός χρόνου στον αέρα, καθώς η πρόεδρος του δικαστηρίου υπέβαλε με τη σειρά της δήλωση αποχής, η οποία έγινε δεκτή -από το δικαστήριο που την εξέτασε- και η δίκη αναβλήθηκε αορίστως.

Από το... 1997

Τα ασύλληπτα αυτά γεγονότα σημειώθηκαν σε ακροατήριο Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου του Πειραιά, με κατηγορουμένους τους Βασίλη Στεφανάκο και Γιώργο Μπασταλή για ηθική αυτουργία σε πρόκληση ναυαγίου και έκρηξη, αδικήματα που έχουν ως χρόνο τέλεσης τον Μάρτιο του... 1997.

Στη δίκη υπήρξε ένταση από την αρχή, που είχε οδηγήσει στη διακοπή της διαδικασίας από τον περασμένο Ιούλιο μέχρι τον Σεπτέμβριο, αφού προηγουμένως είχε παραιτηθεί ο συνήγορος υπεράσπισης, Βασ. Καπερνάρος. Η πρόεδρος είχε και τότε υποβάλει δήλωση αποχής από τα καθήκοντά της, η οποία όμως δεν είχε γίνει δεκτή. Στον Βασ. Στεφανάκο, ο οποίος είχε μείνει χωρίς δικηγόρο, διορίστηκε αυτεπάγγελτα συνήγορος, ο οποίος λίγο αργότερα επίσης παραιτήθηκε, με αποτέλεσμα εκ νέου αυτεπάγγελτο διορισμό.

«Αποσιώπησε»

Το μεγάλο «μπαμ» έγινε, όταν συνήγορος υπεράσπισης κατήγγειλε ότι άντρας ένορκος της δίκης, σε συζήτησή του εκτός διαδικασίας με αστυνομικό, του είχε απευθύνει την απίστευτη ερώτηση:

* «Πόσο κοστίζει μία σφαίρα, να σου δώσω τα λεφτά, να απαλλαγούμε επιτέλους από αυτόν;» (εννοώντας -όπως είπε- τον εκ των κατηγορουμένων Βασίλη Στεφανάκο).

Με αφορμή τη δημοσιοποίηση αυτού του περιστατικού, ένορκοι της σύνθεσης υπέβαλαν δήλωση αποχής για λόγους ευθιξίας και, όπως σήμερα υποστηρίζει η ένορκος στην αναφορά της, «στην κλειστή σύσκεψη ειπώθηκε (από άλλον ένορκο) να αποσιωπήσουμε το γεγονός με τη συγκατάθεση και παρότρυνση της προέδρου "Δεν το άκουσε κανείς αυτό παιδιά. Το άκουσε κανείς;"».

Κι αναρωτιέται η εν λόγω ένορκος στην αναφορά της (διά του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου):

* «Πόσο θεωρούμαστε αμερόληπτοι ένορκοι, όταν καθοδηγούμαστε από το δικαστήριό σας σε συγκεκριμένη και "προσυμφωνημένη" δήλωση μετά τη δημοσιοποίηση μιας τέτοιας φράσης;».

* «Γιατί η πρόεδρος αρνείται επίμονα την κλήση πραγματογνώμονα με τη φράση "Τι τη θέλετε την πραγματογνωμοσύνη για την έκρηξη; Δεν φαίνεται ξεκάθαρα ποιος είναι από πίσω; Θέλετε να χάσουμε κι άλλο χρόνο;". Δικάζουμε μια έκρηξη και, κατά τη γνώμη μου, θα ήταν το βασικότερο να ακούσουμε γνώμες ειδικών. Γιατί η κ. πρόεδρος αρνείται επίμονα κάτι αυτονόητο για μια τέτοιου είδους υπόθεση; Πώς δεν έχουν εκφέρει οι άλλοι δύο δικαστές ποτέ προσωπικές απόψεις τους, ακόμη και όταν ερωτούνται από εμάς τους ενόρκους;».

Μήνυση

Με αφορμή την αναφορά της ενόρκου, ο εκ των κατηγορουμένων Βασίλης Στεφανάκος υπέβαλε στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, μήνυση σε βάρος της διευθύνουσας τη διαδικασία του ΜΟΔ, ζητώντας την ποινική της δίωξη για τα αδικήματα της αποσιώπησης λόγου εξαίρεσης, κατάχρησης εξουσίας και παράβασης καθήκοντος.

Στη μήνυσή του, από τη διερεύνηση της οποίας παραμένει να αποδειχθεί κατά πόσο οι «κατηγορίες» σε βάρος της δικαστού ανταποκρίνονται στη συμπεριφορά της, ο κατηγορούμενος αναφέρεται στο περιεχόμενο της δήλωσης αποχής της ενόρκου, για να εκφράσει την άποψη ότι:

«Οι φράσεις που επικαλείται αποτελούν κατ' ουσίαν προτροπές προς τους τακτικούς δικαστές και ενόρκους για να παραβούν άπαντες το καθήκον τους και αποδεικνύουν αναμφισβήτητα όχι μόνο τη σε βάρος μου αμεροληψία της εγκαλουμένης, αλλά και την πρόθεσή της να με καταδικάσει προτού καν λήξει η αποδεικτική επ' ακροατηρίω διαδικασία. Είναι πραγματικά τρομακτικό να εκστομίζονται τέτοιες φράσεις από Ελληνα δικαστή».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου