Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2011

Οι αξιωματούχοι της τρόικας παίρνουν υπουργεία


57300-merkel.jpg

Μόνιμη παρουσία στην Αθήνα και αυξημένες αρμοδιότητες φαίνεται ότι θα έχουν οι αξιωματούχοι της τρόικα από την ερχόμενη εβδομάδα.

Η Άνγκελα Μέρκελ προωθεί ένα σχέδιο δημιουργίας επιτροπών ανά υπουργείο, που θα επιβλέπουν την εφαρμογή των μέτρων και την επίτευξη των μεταρρυθμίσεων. Μάλιστα από τους Γερμανούς το μοντέλο αυτό θεωρείται προϋπόθεση της συμφωνίας.

Το σχέδιο προβλέπει συμμετοχή των ευρωπαίων τεχνοκρατών στις συσκέψεις των υπουργείων, συναντήσεις με φορείς και βοήθεια στην εκπόνηση του νομοθετικού έργου.

Σε θεωρητικό επίπεδο τα παραπάνω περιέγραψε και η Μέρκελ, μιλώντας σε πολιτική εκδήλωση της κομματικής νεολαίας της.

"Διαπράχθηκαν τόσο πολλά αμαρτήματα στο οικονομικό πεδίο, ώστε τώρα πρέπει να εξετάσουμε πώς αυτά θα αντιμετωπιστούν" επισήμανε σχετικά, συμπληρώνοντας: "Θέλουμε περισσότερη Ευρώπη και μεγαλύτερη πρόσβαση σε αυτήν".

Αναφερόμενη ειδικά στην ανάγκη στο άμεσο μέλλον οι θεσμοί της ΕΕ να καταστούν ισχυρότεροι, τόνισε ότι "κάθε χώρα θα πρέπει να τάσσεται με πρωτοβουλία της υπέρ της μεταρρύθμισης των συνθηκών της Ενωσης την ώρα που ο κόσμος αλλάζει".

Στο σημείο αυτό, η Γερμανίδα καγκελάριος εξέφρασε μάλιστα λύπη που κατά το παρελθόν με δημοψηφίσματα λαοί κρατών-μελών της Ενωσης απέρριψαν προτεινόμενες τότε μεταρρυθμίσεις στις συνθήκες της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου